Niğde Patates Araştırma Enstitüsünde GPT ekimine başlandı

Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü bünyesinde sanayilik, yemeklik ve hastalıklara dayanıklı, yerli ve milli çeşitlerin geliştirilmesi için Gerçek Patates Tohumu (GPT)...

Niğde Patates Araştırma Enstitüsünde GPT ekimine başlandı
26 Nisan 2024 - 11:15 - Güncelleme: 26 Nisan 2024 - 11:15
Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü bünyesinde sanayilik, yemeklik ve hastalıklara dayanıklı, yerli ve milli çeşitlerin geliştirilmesi için Gerçek Patates Tohumu (GPT) ekimleri başladı.

Her yıl yaklaşık 20 bin adet saksıya ekilen tohumlar, enstitü çalışanları tarafından özenle ekildi. 1938 yılında Elma Fidanlığı olarak kurulan enstitü, 1987 yılında Patates Üretme İstasyonu, 1996 yılında da şimdiki ismini alarak Patates Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü olarak değişti. Uzun yıllardır patates üzerine ARGE çalışmaları yürüten enstitü, ıslah çalışmalarıyla ülke tarımına 10 adet yerli ve milli patates çeşidini kazandırdı. 2005 yılından bu yana elde edilen; Onaran 2015, Fatih, Nahita, Ünlenen, Nam, Çağlı, Leventbey, Muratbey, Niğşah ve Saruhan isimli yerli milli patates tohumlarının satış hakları da devredildi.

Özel sektör temsilcileri yerli ve milli patates çeşitlerini üreticilere sunmaya başlarken 2024 yılı itibariyle de ilk kez sanayilik patates çeşidinin tescillenmesi için bir tohum çeşidine daha başvuru yapıldı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum