Şeyma KANDARA

Şeyma KANDARA


Yarına Kalan Yarım Kalır

16 Mayıs 2021 - 02:15

"Sen" dedi. "Ertelemeden yaşamana bak."

Lisedeki, muhasebe öğretmenimden geldi bu kulak çınlatıcı öğüt. Zaman dilimlerindeki görevlerimize göre değişkenlik gösterir ertelememek. Önce ders, sonra iş ve hayat. Şu 2 yılda, bir kafede kahve içmenin bile ne kadar lüks olduğunu anlattı hayat. Gitmediğimiz yerleri, erteleyerek hevesini de kaçırdığımız seyahatlerin, en büyük yatırım olduğunu anladık. 

Doğum günümü dahi ertelemek üzereyken, Fatma Taştan öğretmenimin yazısına denk geldim. Evren benim için daire çizmişti sanki. 

"Gerçekleştirmek istediklerinizi ertelemeyin, 'emekli olunca yaparım' dediğiniz ne varsa, içinizde kalmasın. Emekliliğe bırakmayın, hayatı yaşamak için fırsatlar yaratın. Yoksa, hayatın size hazırladığı acı- tatlı sürprizlerini yaşamaktan başka seçeneğiniz olmayabilir. Hastaneler arası paket tatil turları, sizin için emeklilikte promosyonlu bile oluyor. Tabii hassas bir kalbiniz varsa ve 'bana ne' diyemiyorsanız. İşte o zaman sürprizler bitmiyor. "

İşte bu yazıyı okudum. Üzerine doğum günümü kutladı. 'Erteleme kızım' demesindeki naiflikle birlikte, hayata karşı o kadar savaş açılmıştı sanki yüreğinde. İnsan insanın kalp atışını duymaz da hisseder derler. Öyle hissettim onu. 

Elinde, dikmediği çiçeklerin, cebinde, çocuklarla paylaşmadığı şekerin, ayağında, istediği yerleri toz toprakla gezmeyen ayakkabıların, yüreğinde öfkenin, aklının bastırdığı ve söyleyemediği güzel cümlelerin, dilinde sırf kimse kırılmasın diye, sustuğu cümlelerin bağırtısını hissettim. 

'Savaş, kaza, hastalık, deprem, sel derken daha ne kadar felaketin seyircisi ve tanığı olmamız gerekiyor hayatta olduğumuzu anlamak için' diyordu bu cümleler. Dolu dolu anılar vardı bu cümlede. Yarım kalmışlar, yarına kalmışlar. 

Tekrar ve tekrar, dilerim her sabah şükran duyarım hayatıma, hayatımdakilere, yaşıma, başıma, deli çıkışlarıma, çocuk davranışlarıma. Suskunluğa, bağırtıya. Doya doya yaşayacağımız zamanlara. 

Bugünün işi yarına bırakılmaz diyen atalarımız, yarına kalan, yarım kalır demek istemiş aslında.

YORUMLAR

  • 0 Yorum